Terapi i naturen/ Naturterapi: Naturen som terapeutisk rum.

I denne blog vil jeg gerne fortælle lidt om forskellige måder hvorpå du selv kan bruge naturen som terapeutisk rum:

Bloggen henvender sig til folk der kun har lidt eller ingen erfaring med at bruge naturen som terapeutisk rum, men kan også bruges af andre. Du får idéer og forslag ved at videoer og læse min blog.

Alle øvelserne har som formål at styrke dig og vise dig hvordan du kan opnå større balance i dit liv.

Øvelserne er delt op i forskellige kategorier:

Meditative til oplevelse af nærvær.

Fysiske til oplevelse af frihed.

Kreative til oplevelse af kreativitet.

Du kan også se instruktionsvideoer af øvelserne her.

Hvis du har brug for mere hjælp til at komme igang eller komme videre er du velkommen til at henvende dig til mig, så kan vi aftale tid for en eller flere sessioner.

Øvelse 1: Gå en tur med opmærksomhed på dit åndedræt: God til stresse ned og komme i god kontakt med dig selv.

Intro:

Start med at beslutte dig for at du vil gå en anderledes tur end du plejer. Du skal sætte god tid af, så du ikke har for travlt med at komme hjem. Helst mindst en time men gerne mere. Det er en fordel at vælge ruten på forhånd. Det er bedst i den “vilde natur”, men en park eller en lille skov kan også bruges.

Klæd dig på efter vejret og tag evt en lille taske med vand og lidt snacks med. Og så afsted.

Hvis du ikke har så meget erfaring med mindfulness eller meditation, er der nogle ting der er godt at være opmærksom på:

For det første er al begyndelse svær. Lad være med at forvente, at du bare kan gå mindfuldt med det samme. Din krop og dit sind vil ikke så gerne i starten, fordi de ikke er vant til det, så du vil blive distraheret. Når det sker, så anerkend dig selv for at være kommet igang og vid at hver gang du øver dig, giver du dig selv omsorg.

Din hjerne vil gerne tænke og derfor vil du sikkert opleve at du bliver distraheret af tankerne, når du prøver at gå med opmærksomhed på dit åndedræt. Pludselig er tanken igang med aftensmaden eller dit arbejde og det var jo ikke meningen. Du skulle jo stresse af. Så kan man godt blive lidt irriteret på sig selv eller på tankerne. Men lad være med at blive irriteret. Bare før din opmærksomhed blidt tilbage på opmærksomhed på dit åndedræt og fortsæt øvelsen.

Din krop er vant til at have travlt og det kan derfor være svært at gå langsomt. Det kan også føles pinligt, fordi man tror at andre folk synes det er mærkeligt. Men gå så langsomt du kan. Hvis du opdager at du kommer til at gå hurtigt, så bare sæt farten ned igen.

Selve øvelsen:

Når du er kommet frem til bestemmelsesstedet, skal du starte med at “komme til stede”: Gå lidt rundt i et par min og fornem stedet og se på omgivelserne indtil du føler dig rolig og klar til at gå igang.

  1. Beslutningen.Stå stille og fald helt til ro i ca 30 sek og flyt din opmærksomhed til dit åndedræt. Dvs fokuser på at du trækker vejret. Tag derefter 3 meget dybe åndedrag. Fortsæt herefter med at trække vejret almindeligt. Luk øjnene og sig til dig selv:”Jeg vil gå med opmærksomhed på mit åndedræt”. Når du bliver mere trænet, kan du vælge andre ting at “gå med”: Fx “Glæde”, “Fred”, “Kærlighed”.
  2. Igang med at gå. Start med at gå stille og roligt. Bare træk vejret og vær opmærksom på at du gør det. Du kan evt bruge flg lille og meget enkle manta: “Jeg ånder ind, jeg ånder ud”. På den måde holder du din hjerne fokuseret på opgaven. Du kan også kigge med på dine fødder samtidig og se at du altid starter indåndingen, når du sætter en fod i jorden og lige sådan på udåndingen. Det sker helt automatisk pr instinkt. Gå sådan i et stykke tid. Fx 5-10 min.
  3. Stop op og mærk. Når du har gået et stykke tid, så prøv at stoppe op. Hold fokus på åndedrættet og se dig lidt omkring og lyt mens du bare står der. Stå bare 1-2 min. Måske vil du opleve at dine opgivelser står klarere frem eller opleves mere intenst. Måske vil du opleve en følelse af tomhed eller lethed indeni.
  4. Fortsæt med at gå:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *